Waarom schrijft ze ? Vanwaar haalt ze inspiratie ? Hoe groeit nu eigenlijk een boek ? Allerlei vragen waarop leerlingen en vakleerkrachten Nederlands een antwoord kregen.
Aan de hand van een heldere PowerPoint vertelde Kolet Janssen over haar loopbaan, haar ervaringen en haar verschillende boeken. Het laatste half uur werd ook tijd gemaakt voor allerlei vragen uit het publiek.Het bezoek, waar we in onze lessen naartoe hadden gewerkt, was echt de moeite waard !
(met dank aan Guillaume Dubois, 1F)
Kolet Janssen is auteur, oud-lerares, (pleeg)moeder en oma. Ze werd geboren in Hasselt en studeerde Godsdienst-wetenschappen aan de KU Leuven. Van 1977 tot 2006 gaf ze les. Sindsdien houdt ze zich voltijds bezig met schrijven, en geeft ze workshops en lezingen. Met haar man heeft ze 6 kinderen: 3 pleegkinderen en 3 eigen producten. Intussen werden die kinderen groot en zo werd Kolet oma…Kolet houdt van verrassingen. Achter de dingen van elke dag ziet ze mysterieuze en spannende gebeurtenissen. Daarover schrijft zij verhalen. Zolang ze zich blijft verwonderen over de dingen, komt er geen einde aan haar inspiratie.
Kolet Janssen vertelt over het boek 'De vlecht'
Op woensdag 24 februari komt de Vlaamse auteur, dichter en theaterschrijver Bart Moeyaert in de namiddag naar ons college. Hij zal er een lezing geven over zijn leven en werk.
Dit is een unieke kans om een van de meest gevierde Vlaamse schrijvers van de laatste decennia live aan het werk te horen.
Op dit ogenblik werkt hij als artistiek directeur voor Frankfurt 2016, in opdracht van Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Wij zijn dus bijzonder vereerd dat hij in zijn drukke agenda tijd kon vinden om de leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar te laten horen hoe hij van jongste van zeven kinderen opgroeide tot verzamelaar van literatuurprijzen.
Wie ooit al de kans heeft gehad om hem aan het werk te horen, kan enkel beamen dat Bart Moeyaert niet enkel een groot auteur is, maar evenzeer een begenadigd verteller. Het belooft dus een bijzonder boeiende namiddag te worden.
Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de brief voor de leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar, of kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We hopen dat je er op 13 januari bij kan zijn.
Op initiatief van de werkgroep taalbeleid en de leerkrachten Nederlands van de eerste graad starten we dit schooljaar voor onze eerstejaarsleerlingen met een leesclub. De voorbije jaren stelden we vast dat de leescultuur van onze jonge leerlingen achteruit gaat terwijl lezen net één van de opstapjes kan zijn om taalvaardiger te worden.
Hoe gaan we precies te werk ? Leerkrachten Nederlands kiezen, indien mogelijk samen met de leerlingen, een paar kwalitatief goede jeugdboeken. Alle deelnemers lezen een boek tegen een bepaalde datum. Dan volgt een nagesprek over het boek waarop leerlingen hun leerervaringen tot uitdrukking kunnen brengen. Dit alles wordt geleid door een leerkracht Nederlands.
Behalve het bevorderen van de taalvaardigheid van de leerlingen is uiteraard het opzet ook leerlingen meer leesplezier te bezorgen. Maar ook het sociale aspect is niet onbelangrijk : leerlingen wisselen leeservaringen uit en leren luisteren naar elkaars mening.